• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Онлайн-семінар педагогічних працівників закладів дошкільної освіти з проблеми: «Stream-освіта як напрям інтегрованого навчання та виховання дітей дошкільного віку»

Онлайн-семінар педагогічних працівників закладів дошкільної освіти з проблеми: «Stream-освіта як напрям інтегрованого навчання та виховання дітей дошкільного віку»

2019-02-22

/Files/images/Слайд1.JPG

21 лютого 2019 року на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» відбувся он-лайн семінар педагогічних працівників закладів дошкільної освіти з проблеми: «Stream-освіта як напрям інтегрованого навчання та виховання дітей дошкільного віку» (науковий керівник Тарапака Н.В., керівник Гагаріна Н.П.).

Семінар проведено з метою знайомства з складовими планування освітньої діяльності за альтернативною програмою формування культури інженерного мислення в дошкільників «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт» (наук.кер.К.Крутій).

Дана програма створена щоб допомогти дитині осягнути закономірності та взаємозв’язки довкілля, сформувати цілісний світогляд, який спрямує її не тільки використовувати знання для задоволення власних потреб, а й свідомо берегти природу, діяти безпечно для себе та інших, сформувати основи культури інженерного мислення.

Відкрила семінар завідувач кафедри дошкільної та початкової освіти, кандидат педагогічних наук, доцент Тарапака Наталія Володимирівна. На семінарі розглядались такі питання: «Основні складові STEM, STREAM-освіти. Методологічні засади альтернативної програми «STREAM-освіта, або Стежинки у Всесвіт», (Гагаріна Н.П., старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського»), практичне запровадження STREAM-освіти в закладі дошкільної освіти (працівники закладів дошкільної освіти).

Змістовним і корисним для педагогічних працівників був виступ Юсеф Оксани Іванівни, вихователя дошкільного навчального закладу (ясел-садка) №68 «Золота рибка» комбінованого типу м.Кропивницький, яка розкрила основні складові планування за програмою, поєднання дослідницької діяльності, математики, читання та Art-технологій. Вихователем були наведені приклади здійснення інтеграції на основі освітньої ситуації «Природнє явище – веселка», використання засобів живопису, художньої літератури, музики для пізнання навколишнього світу, створення дослідницько-експериментальної STREAM-лабораторії.

Досвід роботи з питання розвитку дослідницьких здібностей та запровадження геокешингу з дітьми дошкільного віку висвітлила Таланова Світлана Володимирівна, вихователь-методист санаторного дошкільного навчального закладу (ясел-садка) №65 «Лукомор’я» м. Кропивницького. Проект освітньої діяльності включав у себе дослідницьку діяльність, пошук скарбів, туристичні подорожі у поєднанні з милуванням красою природи.

Світлана Миколаївна Котляренко, вихователь дошкільного навчального закладу (ясел-садка) №73 «Червона квіточка» комбінованого типу м.Кропивницький познайомила педагогів з досвідом впровадження дизайнерської діяльності та декорування виробів як складової STREAM-освіти в освітньому процесі. Педагоги мали змогу надихнутись ідеями творчості, познайомитись з типами, напрямками дитячого дизайну та декорування.

В підсумках семінару надані рекомендації для керівників, вихователів-методистів закладів дошкільної освіти по запровадженню STREAM-освіти в освітньому процесі.

З матеріалами он-лайн семінару можна познайомитись за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=kvxtBBYVlN0.

/Files/images/Слайд2.JPG

Інформацію підготувала Гагаріна Наталія Павлівна, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського»

Кiлькiсть переглядiв: 213