• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Обласний семінар-практикум «Професійна підтримка педагога Нової української школи в сертифікації-2021»

Обласний семінар-практикум «Професійна підтримка педагога Нової української школи в сертифікації-2021»

2021-02-12

/Files/images/Пілотна серт.png

Відповідно до додатку 2 наказу начальника управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації від 26.10.2020 року № 359-од «Про підвищення кваліфікації педагогічних працівників у 2021 році» на базі комунального закладу «Кіровоградський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського» кафедрою дошкільної та початкової освіти КЗ «КОІППО імені Василя Сухомлинського» (завідувач Наталія ТАРАПАКА)було проведено обласний семінар-практикум з проблеми «Професійна підтримка педагога Нової української школи в сертифікації-2021»(керівник Наталія ТІХОНОВА).

На семінарі-практикумі розглядалися такі питання:

− сертифікація педагогів:умови, критерії проведення;

− рекомендаційний порядок підготовки до проведення та вивчення педагогічного досвіду учасника сертифікації;

− методика експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації;

− професійна підтримка оцінювання роботи вчителя в умовах Концепції «Нова українська школа».

Розкриття визначених питань відбувалося протягом двох засідань:І засідання05 січня 2021 року для експертів, які вивчають практичний досвід учителів під час сертифікації, та ІІ засідання11 лютого 2021 року для вчителів початкових класів, які беруть участь у сертифікації 2021.

Враховуючи категорію педагогічних працівників, на першому засіданні, акцентувалася увага на важливості ролі освітніх експертів у становленні Нової української школи, а також на професійній підтримці педагогічних працівників з високим рівнем педагогічної майстерності, які беруть участь у сертифікації – 2021.

Відкрила засідання семінару-практикуму старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти, кандидат педагогічних наук Наталія ТІХОНОВА. Нею було акцентовано увагу на тому, що педагогічні працівники Кіровоградської області, розуміючи важливість реалізації реформи НУШ, готові до професійного вдосконалення, саморозвитку та самоосвіти.

До участі у роботі семінару-практикуму була запрошена начальник управління Державної служби якості освіти у Кіровоградській області Лілія СИНЧУК, яка наголосила на тому, що Державна служба якості освіти є центральним органом виконавчої влади України в галузі освіти й відповідно до нового Закону України «Про освіту» призначена допомагати закладам освіти підвищити її якість, сформувати довіру суспільства, гарантувати якість освіти.

У ході проведення семінару-практику Наталія ТІХОНОВАзабезпечувала розуміння ролі та основних завдань освітніх експертів під час проведення сертифікації у 2021 році. Учасники семінару-практикуму ознайомились з Методикою експертного оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації, опрацювали навички її використання для вивчення практичного досвіду вчителів-учасників сертифікації– 2021, розглянули Рекомендаційний порядок підготовки до проведення та вивчення педагогічного досвіду учасника сертифікації.

На заході освітні експерти поділилися досвідом вивчення практичної роботи учасника сертифікації та розкрили теоретичний матеріал для підготовки до незалежного тестування фахових знань та вмінь учителів початкових класів у межах сертифікації педагогічних працівників.

/Files/images/сертиф.png

Завершуючи перше засідання, освітні експерти області відзначили актуальність висвітленої проблематики, наголосили на практичну спрямованість отриманої інформації та окреслили подальші плани щодо роботи під час сертифікації у 2021 році.

З метою надання навчально-методичної підтримки учителів початкових класів, які зареєструвалися на проходження сертифікації у 2021 році, 11 лютого 2021 рокубуло проведено друге засідання обласного семінару-практикуму, у ході якого вчителям було представлено загальну характеристику та структуру тесту незалежного тестування та надано можливість перевірити свої знання та вміння, виконавши завдання незалежного тестування (примірний зразок) з метою усвідомлення важливості проходження першого етапу сертифікації в 2021 році.

Звернено увагу на другий етап сертифікацї-2021, а саме здійснення учасником сертифікації самооцінювання власної педагогічної майстерності з формування в учнів ключових компетентностей і вмінь, визначених у частині першій статті 12 Закону України «Про освіту».

Також учасники сертифікації – 2021 ознайомилися зі змістом професійних компетентностей вчителя початкових класів та орієнтовним переліком запитань для інтерв՚ю з учителем-учасником сертифікації. Знання цих матеріалів учасником сертифікації є необхідною умовою для успішного проходження третього етапу сертифікації: вивчення практичного досвіду роботи учасників сертифікації, що забезпечується експертною групою, яка вивчає практичний досвід роботи учасника сертифікації безпосередньо в закладі освіти.

Нагадаємо, що у 2020 році 22 учителівпочаткових класівКіровоградщини успішно пройшли сертифікацію, продемонструвавши високий рівень педагогічної майстерності.

Тож побажаємо педагогам, які вирішили продовжити успіх першопрохідців у сертифікації, творчої наснаги, професійної підтримки та віри у свій учительський талант!

Інформацію підготувала Наталія ТІХОНОВА, старший викладач кафедри дошкільної та початкової освіти, кандидат педагогічних наук

Кiлькiсть переглядiв: 161